Varför ställer jag upp i välfärdsområdesvalet?

En kort förklaring till ett kanske korkat beslut

10/29/2024

Ja, som frågan i rubriken lyder, varför ställer man egentligen upp i välfärdsområdesvalet? Det enda man får läsa om hela vårdreformen är ju hur mycket pengar som behöver sparas och att det enda alternativet som finns är att stänga ner alla enheter utanför Vasa. Svaret på frågan varför jag ställer upp, hittar man nog någonstans här. Jag har varit otroligt besviken på hur man valt att göra saker och ting under den första perioden i detta välfärdsområde. Man skyller på staten, och att pengar behöver sparas, samtidigt som man nedmonterar det servicenät som har byggts upp. Samtidigt behöver man ju inte vara något ekonomiskt geni för att räkna ut att man nog inte sparar några pengar genom att stänga ner enheter, patienterna försvinner ju ingenstans, bara för att deras närenhet stängs. Vad man behöver göra för att spara pengar på lång sikt är helt enkelt att effektivisera vården och det är ingen lätt uppgift. Då är det förstås lättare att tänka kortsiktigt och stänga ner enheter, utan att egentligen göra några som helst reformer i den här så kallade vårdreformen. Ta nu som ett exempel att man planerar att dra in nattjouren i Jakobstad. På pappret ser det ju bra ut och sparar pengar, men om man faktiskt tänker långsiktigare på saken så ser man ganska snabbt att det kommer att bli frågan om att köptjänsterna istället ökar. Nattliga patienter försvinner ju ingenstans bara för att jouren stänger. I fortsättningen kommer de istället söka sig till Kokkola som blir närmare dem och så får Österbottens välfärdsområde köpa tjänsten av Soite istället.

Jag anser också att detta prat om att vi inte har något alternativ till att spara på kort sikt är struntprat. Man har alltid ett alternativ om man bara så vill. Och jag anser att det alternativet är att faktiskt göra reformer inom vårdstrukturen för att effektivisera hela maskineriet. Det kanske inte sparar pengar på ett, eller ens två år, men det gör det på sikt. Vården i Finland är otroligt hierarkiskt uppbyggd, och om man här bara använde sig av lite nytänk så kunde man tjäna en hel del pengar. Istället för att ta in dyra läkare på köptjänster kunde man utnyttja den kunskap som redan finns inom huset. En specialiserad sjuksköterska besitter nog ofta mer kunskap än en ny utexaminerad läkare, men tack vare det starka hierarkiska tankesättet utnyttjar vi inte den här kunskapen. Ta som exempel en remiss till specialsjukvården som i princip alltid skall gå via en allmänläkare. Först träffar du en sjukskötare eller hälsovårdare som är fullt medveten om att ditt problem skall vidare till en specialist. Sjukskötaren har dock inte rätten att skriva remissen direkt utom måste först boka in en tid hos en allmänläkare. Allmänläkaren i sin tur skriver remissen till specialisterna. Hur många sådana här onödiga besök görs på årsbasis bara för att vi alltid har gjort så?

Här kunde man också tänka sig att AI skulle ha en roll. Låt en AI-språkmodell studera vägledningar för symptom och sjukdomar och man kan gott tänka sig att man redan i dagsläget skulle kunna få den att fungera tillräckligt bra för att till och med kunna skriva remissen efter ett "samtal" med patienten.

Inom företagsvärlden så testar de flesta vad man kan göra med AI för att effektivisera, förenkla och förbättra sina tjänster. Varför skulle vården behöva vara ett undantag här? Vad gäller hela vårdreformen och fusionerna av de gamla enheterna till ett välfärdsområde så anser jag, att man borde ha tagit modell av företagsvärlden. När företagsfusioner sker så är det första man gör att man sätter sig ner och utvärderar var man nu har personer som gör dubbla jobb och så samarbetsförhandlar man. I vårdreformen gjorde man tvärtom, man började med att instifta femtioelva nya administrativa ledartjänster och sedan började man fundera på att dra in enheter.

Då kan man alltså fråga sig att kan man alls rädda något som gick såhär snett från början? Jag hoppas i alla fall det. Men då måste man sluta på att skrämmas med att stora stygga staten kommer att slå ihop oss med Seinäjoki, ifall vi inte stänger ner all verksamhet som inte finns i Vasa, och faktiskt börja göra åtgärder som sparar pengar på lång sikt. Vad skall vi med ett eget område till om vi inte har en fungerande vård kvar i det området?

Det betyder också att vi måste rösta in folk som är beredda att tänka på helheten och inte öppna munnen först när en enhet på den egna orten hotas med nedstängning. Vi måste se till hela området och att hela området skall ha närservice. Därför ställer jag upp i det här valet.

P.S. Bilden har absolut ingenting med resten av inlägget att göra, men jag hade inte någon bra vårdrelaterad bild att ta till, så det fick bli en bild av vår relativt nyinköpta husvagn.